*

Kaj Sotala - Näkökulmia mieleen ja maailmaan Blogi on ikkuna kirjoittajansa ajatuksiin ja mielipiteisiin, sivuten yhteiskunnallisia aiheita psykologiasta tekijänoikeuksiin.

Uusi Suomi - Uutiset

Julkaise syötteitä
Updated: 50 min 54 s sitten

Kauteensa käänteen saanut SaiPa sivusi ennätystään

21.10.2017 23:26

SaiPa aloitti kautensa jääkiekon Liigassa kehnosti. Syyskuun viimeisenä päivänä Tero Lehterän valmentama lappeenrantalaisjoukkue aloitti kuitenkin voittoputken, joka on kestänyt jo seitsemän ottelua.

Lauantaina SaiPa voitti kotiottelussaan kärkijoukkue Kärpät 2-1. Kim Strömberg ja Cody Kunyk maalasivat SaiPan 2-0 -johtoon ja Kärpät sai maalin vasta toiseksi viimeisellä minuutilla.

Voittoputkellaan SaiPa sivusi jo seuraennätystään. Samalla tuli revanssi Kärpistä, jolle SaiPa hävisi edellisessä kohtaamisessa 6-1.

Jokereiden hurja putki päättyi Pietarissa: ”Olisi pitänyt kyllä hoitaa”

21.10.2017 20:26

Jokereiden 15 ottelun voittoputki jääkiekon KHL-liigassa päättyi lauantaina. SKA Pietari voitti Jokerit jatkoajalla 4-3.

Ottelun ratkaisi SKA:lle NHL-legenda Pavel Datsyuk. Entisen Detroit-tähden rannelaukausta maalivahti Ryan Zapolski ei kyennyt pysäyttämään.

SKA johtaa sarjaa. Joukkue voitti kauden 20 ensimmäistä otteluaan ja Jokereille pistekin Pietarin vieraspelistä oli hieno saavutus. Jokereiden pelaajat olivat kuitenkin pettyneitä, koska enemmänkin olisi ollut otettavissa.

Väkivalta varjosti TPS:n nousujuhlia

21.10.2017 19:42

TPS palaa Suomen jalkapallon pääsarjatasolle Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Nousunsa TPS varmisti pelaamalla 1-1 -tasapelin Espoossa FC Honkaa vastaan. Honka olisi tarvinnut suoraan nousuunsa voiton.

Ottelun jälkeen nähtiin kansainvälisen jalkapallon valitettava lieveilmiö. TPS:n kannattajat ryntäsivät kentälle. Samalla syntyi tappelu Hongan ja TPS:n kannattajien välillä.

Poliisi ja järjestyksenvalvojat tulivat nopeasti väliin, mutta tilanne oli riistäytyä käsistä. Rähinöinti jatkui kentän ulkopuolellakin.

Suomalaisarvio Kataloniasta: ”Espanja on tehnyt ratkaisevan virheen”

21.10.2017 17:03

Katalonian julkisuusdiplomatiasta vastaavassa Diplocatissa Barcelonassa työskentelevä Janne Riitakorpi arvioi, että Espanjan hallitus on valinnut kovimman mahdollisen linjan Katalonian suhteen. 

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti maan hallituksen hätäistunnon jälkeen lauantaina iltapäivällä, että Katalonian alueparlamentti hajotetaan. Rajoyn mukaan Kataloniassa pidetään aluevaalit mahdollisimman pian. Myös aluejohtaja Carles Puigdemont erotetaan.

Poliisi: Tampereen tapahtumia aletaan tutkia väkivaltaisena mellakkana

21.10.2017 15:56

Poliisi on tähän mennessä ottanut kiinni neljä henkilöä Tampereella järjestettyjen mielenosoitusten vuoksi. Tampereella pidettiin lauantaina kaksi mielenosoitusta.

Poliisin mukaan varsinainen mielenosoitus oli aluksi Laukontorilla, josta mielenosoittajat siirtyivät marssien oikeustalolle. Vastamielenosoittajat kokoontuivat Keskustorille.

Espanja teki päätöksensä: Näin ”atomipommipykälää” nyt toteutetaan

21.10.2017 15:40

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti maan hallituksen hätäistunnon jälkeen, että Katalonian alueparlamentti hajotetaan. Rajoyn mukaan Kataloniassa pidetään aluevaalit mahdollisimman pian.

El Pais -lehden mukaan myös aluejohtaja Carles Puigdemont erotetaan.

Hiihtäjäpari Matintalo/Vuorinen kipuamassa maailman kärkeen

21.10.2017 14:23

Suomalainen maastohiihto palautti uskottavuutensa viimeistään Lahden MM-kisoissa viime talvena. Vaikka Hiihtoliitto teki Lahden MM-kisoilla tappiota, sai se Lahden MM-kisojen jälkeen paljon uusia yhteistyökumppaneita, joilla tulevaisuus turvataan.

Maastohiihdossa juniorivalmennus tuottaa uusia huippulupauksia. Arvokisamenestystä hiihdosta on lupa odottaa ensi vuosikymmenelläkin.

Viime vuonna A-maajoukkueisiin nousivat hiihtäjäpari Johanna Matintalo sekä Lauri Vuorinen. Matintalo oli Lahden MM-kisojen yhdistelmäkisassa 29:s ja Vuorinen oli kisajoukkueessa varalla.

Kansanedustaja: Soten valinnanvapaus poistaisi vammaispalveluiden suuren ongelman

21.10.2017 13:07

Kokoomuksen kansanedustaja ja kansaneläkelaitoksen valtuutettujen puheenjohtaja Sari Sarkomaa arvioi, että sote-uudistuksen valinnanvapaus auttaa myös vamamispalveluihin ja hankintalakiin liittyvissä ongelmissa.

Liittokierroksella pahin edessä vasta tammikuussa? TE: ”Aika rajusti ollaan jo lähdössä erilaisiin toimenpiteisiin”

21.10.2017 12:39

Työehtoneuvottelut etenevät etanan vauhdilla ja pahin on edessä tammikuussa. Kilpailukykysopimus leikkasi sekä työntekijöiden ostovoimaa että kuntien maksukykyä.

Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliitto ry:n työehtosopimusneuvottelut jatkuivat perjantaina kahden viikon tauon jälkeen sammutetuin lyhdyin. 

–Maanantaina jatkuu, ei muuta, sanoi työntekijöitä edustavan Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. 

–Emme kommentoi, säesti Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Miksi Max Verstappen teki yllättävän ratkaisun?

21.10.2017 11:58

Max Verstappenia on useissa arvioissa pidetty Formula ykkösten lahjakkaimpana kuljettajana. Toistaiseksi hänen uransa onkin ollut huikea menestystarina hänen noustuaan F1-kuljettajaksi 17-vuotiaana ja voitettuaan ensimmäisen F1-kilpailunsa 18-vuotiaana.

Ay-pomo ehdottaa: Naisvaltaiselle julkiselle sektorille neuvoteltava miesvaltaisia yksityisiä aloja suuremmat korotukset

21.10.2017 11:26

Palkkatasa-arvossa on menty takapakkia maan nykyisen hallituksen aikana eikä päätöksien tasa-arvovaikutuksia ole arvioitu. Näin sanoo kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevia viran- ja toimenhaltijoita edustavan Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, jonka mukaan naisvaltaiselle julkiselle sektorille pitäisi liittokierroksella neuvotella miesvaltaisia yksityisiä aloja suuremmat korotukset. 

Sampo Terho kuittasi korttien syynäyksestä Ylellä: ”Luulisi olevan parempaakin tekemistä”

21.10.2017 10:56

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho kommentoi Ylen Ykkösaamussa hyvin lyhyesti perussuomalaisten aikeita sinisten kannattakorttien tutkimisesta.

–Puutun mahdollisimman vähän entisen viiteryhmän toimintaan. Totean vain yleisellä tasolla, että luulisi heillä olevan parempaakin tekemistä, Terho totesi.

Taloustieteen professori puolustaa lukukausimaksuja: ”Kun on pakko, niin sitten on pakko”

21.10.2017 10:15

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén arvioi, että suomalaisiin korkeakouluihin pitäisi saada edes nimelliset lukukausimaksut. Lukukausimaksut nopeuttaisivat hänen mukaansa valmistumista mutta johtaisivat myös siihen, että luennoilta vaadittaisiin laatua.

Virénin mukaan tällä hetkellä ainakin maisteriopintojen vaiheessa yli puolet opiskelijoista on töissä. 

”Suomen tunnetuin päättäjä ja syntipukki on aina se joku muu”- HS: Vihreiden ennätyssuosio hiipuu, keskustan alamäki jyrkkenee

21.10.2017 09:43

Lauantaina julkaistun HS-gallupin mukaan kokoomus on nostanut suosiotaan lähes prosenttiyksikön ja sen kannatus on nyt 21,9 prosenttia. Pääministeripuolue keskustan kannatus on nyt 15,4 prosentissa, eli 5,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten.

”Atomipommipykälästä” päätös tänään: ”Katalonian itsenäisyysjulistus on huuto pimeään”

21.10.2017 09:10

Katalonian yksipuolinen itsenäisyysjulistus on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. Julistus alkaa näyttää jopa todennäköiseltä, mutta varma se ei vielä ole.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont uhkasi torstaina viedä toistaiseksi jäädytetyn itsenäisyysjulistuksen parlamentin äänestettäväksi, mikäli Espanjan hallitus ottaa käyttöön perustuslain artiklan 155, jonka nojalla se voi ottaa Katalonian määräysvaltaansa. Artiklaa kutsutaan atomipommipykäläksi.

Espanjan hallitus kokoontuu tänään lauantaina päättäämään artiklan käyttöönotosta ja siihen liittyvistä toimista.

Ilves juhli vain jalkapallossa, jääkiekko-Ilvekselle todella tylysti selkään

20.10.2017 23:06

Ilveksen jalkapallojoukkue voitti Veikkausliigassa perjantaina Tampereella PS Kemin 1-0 ja varmisti mitalinsa. Ilveksen jääkiekkojoukkueella ei mennyt yhtä hyvin. Tappara murjoi tupsukorvat karmein lukemin 8-1.

Ilves johti ensimmäisen erän jälkeen 1-0. Toisessa erässä Tappara teki kolme maalia ja kolmannessa erässä viisi,

Veikkausliigan mitalistit ja putoaja selvillä

20.10.2017 21:20

Jalkapallon Veikkausliigan toiseksi viimeinen kierros pelattiin perjantaina. Kierroksella ratkesi, että KuPS ja Ilves ovat mitaleilla ja että JJK putoaa Ykköseen.

KuPS varmisti mitalinsa voittamalla putoaja JJK:n 2-1. Ilveksen mitali varmistui 1-0 -voitolla PS Kemistä.

KuPS ja Ilves ovat tasapisteissä. Ensi viikon lauantaina päätöskierroksella Ilves pelaa vieraissa IFK Mariehamnia ja KuPS vieraissa PS Kemiä vastaan.

”Tänään tullut tuhansia puheluita” – Hirveä ajokeli käynnisti välittömän rengasrumban

20.10.2017 19:21

Rengasliikkeisiin ryöpsähti perjantaina heti tuhansia soittoja renkaanvaihdoista, kun liukkaan talvinen keli oli yllättänyt autoilijat. Talouselämä kertoo, että esimerkiksi Oulussa ja Pohjanmaalla keli on perjantaina ollut hirveä.

Esimerkiksi kolmostiellä Lempäälän kohdalla sattui aamulla usean auton ketjukolari. Keli näkyi saman tien rengasliikkeissä.

Ohikulkijat hermostuivat K-kaupalle Helsingissä – ”mystinen” kahvimainos tunki kännyköihin

20.10.2017 18:45

Helsinkiläisessä K-supermarketissa yllätyttiin perjantaina, kun ohikulkijat alkoivat valittaa kännykköihinsä ilmestyneistä liikkeen kahvimainoksista. Asiasta kertoo Tivi.

”Päihdejääkiekko” tämänkin syksyn kirjahittinä

20.10.2017 18:20

Jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji, mikä näkyy myös urheilukirjallisuudessa. Isänpäivälahja- ja joulumarkkinoita varten Suomessa julkaistaan syksyisin useita jääkiekkokirjoja.

Parin viime vuoden aikana päihteet ovat varastaneet kiekkokirjoissa shown. Vuosi sitten julkaistiin päihdeongelmiin ajautuneen Marko Jantusen elämäkerta, jonka sisällöstä mediat ottivat netissä kaiken irti. Julkisuudessa taivasteltiin ja moralisoitiinkin Jantusen päihteiden täyttämää elämää.

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

Toimituksen poiminnat