Kaj Sotala - Näkökulmia mieleen ja maailmaan Blogi on ikkuna kirjoittajansa ajatuksiin ja mielipiteisiin, sivuten yhteiskunnallisia aiheita psykologiasta tekijänoikeuksiin.

Älä tuhoa omaa aatettasi, vaikka se tuntuisikin kivalta

Monesti se, mitä jonkin asian eteen kannattaisi tehdä on aivan eri kuin se, mikä tuntuu hienolta ja hohdokkaalta. Valitettavasti monet pitävät silti kiinni siitä "hohdokkaasta" toimintatavasta, vaikka tekevätkin sillä hallaa omalle aatteelleen.

Ihmisten ajattelu perustuu hyvin pitkälti mielikuviin ja siihen, herättääkö jokin asia hyviä vai huonoja fiiliksiä. Ihmiset eivät ole automaattisesti strategisia. Joku saattaa päättää kouluttautua tietylle alalle koska haluaa saada hyvän palkan - selvittämättä ensin, mikä alan keskipalkka itseasiassa on. Mielikuva hyväpalkkaisuudesta riittää.

Vastaavasti saatamme aidosti ja rehellisesti haluta auttaa jotakin asiaa. Saatamme haluta edistää jotain poliittista aatetta, auttaa jotakin hyväntekeväisyyttä tai vain edetä omalla urallamme. Silti toimimme edelleen mielikuvien ja pureskelemattomien ajatusten perusteella. Jos jokin asia on esitetty hienona ja hohdokkaana, se on paljon kiinnostavampi kuin tylsältä ja arkipäiväiseltä vaikuttava.

Itselläni oli pitkään ongelmana, että koetin tehdä päivässä liikaa asioita, koska oli hienoa ja uhrautuvaa käyttää kaikki aikansa tehden töitä. Jos olisin ajatellut asiaa kunnolla, olisin tajunnut että tekemällä lyhempää päivää ei väsytä itseään niin tehokkaasti. Sillä saa enemmän aikaan kuin täydellä työpanoksella. Monien vapaaehtoisvoimin pyörivien projektien ongelma taas on, että kaikki haluavat tehdä hienolta tuntuvia asioita, eikä tylsiin mutta aivan yhtä tärkeisiin perushommiin riitä tekijöitä. Eräässä yhteydessä mainitsin olevani haluton tekemään jotain, koska tuntui että kuka tahansa voisi tehdä sitä. Keskustelukumppanini huomautti, että varsin monet eivät pystyisi tekemään sitä nimenomaan siksi, että sen koetaan olevan "kenen tahansa" tehtävissä.

Mielikuvien voiman vuoksi saatamme olla haluttomia tekemään jotain missä olisimme loistavia. Voimme myös haluta tehdä jotain, missä olemme huonoja. On vaikeaa hyväksyä, ettei ole paras ihminen tekemään jotain tehtävää. Siinä saattaa jopa itse tehdä vahinkoa. Asia on sen vaikeampi, mitä hohdokkaammalta tehtävä tuntuu. Silloin kannattaa kysyä, tahtooko ensisijaisesti saada hyvää oloa hienossa tehtävässä olosta? Vai haluaisiko sittenkin saada hyvän olon siitä, että tietää antavansa tärkeälle asialle parhaan mahdollisen panoksen?

Kysy ensin mitä haluat saada aikaan, ja kysy sitten miten voisit parhaiten edistää sitä. Älä juutu ensimmäiseen päähäsi tulevaan mielikuvaan, etenkään jos se asettaa sinut hohdokkaaseen asemaan. On tietenkin mahdollista, että voit saada asioita parhaiten aikaan siitä asemasta käsin. Mutta on myös täysin mahdollista, että olisit vielä hyödyllisempi jossain vähemmän hohdokkaassa tehtävässä.

Lähdin Piraattipuolueen alkuaikoina puolueen tiedottajaksi, koska tiesin osaavani kirjoittaa. Lisäksi ajatus puolueen julkisuuskuvana toimimisesta tuntui hienolta. Varsin nopeasti kävi kuitenkin ilmi, ettei tämä toiminut. Pärjään kohtalaisesti kun voin sanoa asioita joita olen miettinyt rauhassa ja moneen otteeseen läpi. Asiaa auttaa myös jos kyse on keskustelutilanteesta, jossa voi toisen puhuessa miettiä mitä itse sanoa seuraavaksi ja jossa väärinymmärrykset ehtii korjata. Haastatteluissa on kuitenkin itse vastaamassa kysymyksiin, lyhyesti ja nopeasti. Monet kysymyksistä olivat sellaisia, ettei minulle ollut koskaan edes tullut mieleen jonkun voivan ajatella siten. Seurauksena oli takeltelua ja änkytystä, ja ainakin yksi radiohaastattelu oli varsin katastrofi.

Tässä kohtaa tiesin, että minulla oli kaksi vaihtoehtoa: joko panostaisin heti ja voimakkaasti puhetaitojen kehittämiseen, tai vaihtoehtoisesti vetäytyisin hommasta syrjään. Kaiken muun puoluetyön, opiskelun ja muun keskellä ei minulta riittänyt energia kehittää vielä puhetaitojakin. Tiesin tekeväni puolueelle siinä tehtävässä vain vahinkoa, joten aloin hiljaisesti delegoimaan haastatteluita muiden hoidettavaksi.

Hohdokkainta on tehdä tärkeää työtä, sen hohdokkuudesta riippumatta. Älä tuhoa omaa aatettasi, vaikka se tuntuisikin kivalta.

Olen Piraattipuolueen Helsingin vaalipiirin kansanedustajaehdokkaana 2011. Jos tämä kuulostaa sinusta hyvältä idealta, liity toki kampanjani Facebook-fanisivulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Hyvin olet kiteyttänyt tärkeän osan maailmankuvaani. Tehkäämme asioiden edistämiseksi se minkä voimme, ei sitä minkä toivomme voivamme.

Itse hakeuduin lukemaan journalistiikkaa viestintätaitojen vuoksi, eikä puhujan kokemusta juurikaan ennen sitä ollut; kenties ystävien ja tiimikavereiden kesken, esimerkiksi silloin kun on tarve rakentaa yhteishenkeä ennen 1-divaritason maalipallopäivää. Turpiin tuli, mut sentään kaikilla oli parempi mieli.

Oppi tuli nopeasti puheviestinnän ja linjan isännän toimen ohessa. Kun sitten tiputin peruspalveluministerin lahjan lattialle kevätjuhlassa, niin oli aika oppia huumorin merkitys tilanteiden pelastamisessa :)

Huomasin myös että keskitän puhejännitykseni palleaan, mitä on vaikea fyysisesti kontrolloida. Ongelma nykyään rajoittuu lähinnä siihen, että aloitan liian nopealla tahdilla ja kestää tovi, että huomaan kuulijoiden tippuneen kärryiltä. Onneksi tilanteen nopsakka korjaaminen luonnistuu jo :P

Käsittääkseni puhejännitys on psykosomaattista ja jännityksen fyysisestä sijainnista riippuen myös "jäätymiset" ovat erilaisia. Suosittelen kaikille henkistä kasvua, joten kohdatkaa demoninne.

Tätä ei tietenkään pitäisi tapahtua...
http://www.youtube.com/watch?v=own4aN_grI0

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Oman osaamisen löytäminen ja osaamattomuuden tunnustaminen ei yleensä ole helppoa. Aina joskus sattuu kivuliaitakin erheitä. Mutta, kun kulkee niin kompastuu ja kun kompastuu, ottaa opikseen.

Anna Krokfors

Oikeastaan tän voisi tiivistää yhteen sanaan: nöyryys. Se ei ole nykyään kovin suosittu, mutta sitäkin tarpeellisempi ominaisuus.

Toimituksen poiminnat