Kaj Sotala - Näkökulmia mieleen ja maailmaan Blogi on ikkuna kirjoittajansa ajatuksiin ja mielipiteisiin, sivuten yhteiskunnallisia aiheita psykologiasta tekijänoikeuksiin.

Piraatteja kannattaa äänestää tyhmyyksistä huolimatta

Monet piraatit ovat antaneet itsestään vähintäänkin kyseenalaisen kuvan. He ovat kuitenkin äänekkyydestään huolimatta edelleen vähemmistössä piraattien keskuudessa.

Tommi Uschanov kirjoitti pamfletissaan Mikä vasemmistoa vaivaa Suomen EU-kansanäänestyksestä ja jäsenyyden vastustajien imagosta. Hän sanoi toivoneensa pitkään, että joku fiksu EU-jäsenyyden vastustaja tulisi esiin ja sanoisi EU:ta vastaan voitavan äänestää siitä huolimatta, että kaikki siihenastiset jäsenyyden vastustajat olivat olleet täydellisiä pellejä. Kun näin ei käynyt, oli hänenkin pakko äänestää kyllä.

Ei tehdä samaa mokaa. Jotta kuvaillunkaltainen tapaus ei toistuisi, todettakoon että Piraattipuoluetta kannattaa edelleen äänestää, vaikka meilläkin on tehty kaikkea tyhmää. Fiksujen ehdokkaiden määrä ylittää edelleen hölmöilevien ehdokkaiden, vaikka hölmöilevät pääsevätkin helpommin näkyviin.

Otetaan vaikka se Panu Horsmalahti. Sinänsä en usko, että hänen mielipiteensä ovat läheskään niin pahoja kuin miltä äkkiseltään vaikuttaa. Hän vain muotoilee ne huonosti ja tökerösti. Mutta oli hänestä mitä mieltä tahansa, lukuisat piraattiehdokkaat ovat olleet hänen esilletuomistaan kannoista eri mieltä jo pitkään. Esimerkiksi kun hän ensimmäisen kerran pomppasi teksteillään julkisuuteen, Lilja Tamminen, Mikko Särelä, Thomas Nybergh ja minä esitimme kaikki huomattavasti ihmisläheisempiä kommentteja aiheeseen. Yhtä harkitsematonta ja huonosti muotoiltua mielipidettä kohtaan löytyy ainakin nelinkertainen määrä eriäviä ja huolellisesti harkittuja mielipiteitä.

En ole tähän asti vaivautunut hirveästi julkisesti kommentoimaan Horsmalahden tai kenenkään muunkaan toilailuita. Toisaalta se tuo vain lisähuomiota tyhmyyksille ja toisaalta siinä tuhlaantuu energiaa puolueen sisäisiin liekkisotiin. On tuntunut tehokkaammalta koettaa vaieta asia kuoliaaksi ja keskittyä kirjoittamaan itse jotain fiksua sen sijaan. Mutta jotta asiassa ei jäisi mitään epäselvää: sanoudun täysin irti kaikenlaisesta seksismistä, rasismista ja muusta vastaavasta. Niin tekee myös valtaosa muista puolueen ehdokkaista, vaikka he ehkä kokevatkin asian liian itsestäänselväksi sanoakseen sitä erikseen ääneen. Olen myös aiemmin kirjoittanut mm. siitä miten tasa-arvo ei ole sukupuolikysymys, miten seksiin liittyvät ongelmat koskettavat molempia sukupuolia ja miten markkina-arvoteorian sovellettavuus on huomattavasti väitettyä rajallisempaa.

Tai sitten tämä tuore kommenttikausti. Ensin oli sinällään ihan asiallinen, Piraattipuoluetta kritisoiva kirjoitus. Kieltämättä toki aika provosoivaan tyyliin kirjoitettu. Sitten sen kommentteihin meni pari piraattia möyhöämään että olette ihan tyhmiä kun olette meidän kanssamme eri mieltä, eikä ketään piraattia ei voi yhtään kehottaa varomaan sanojaan KOSKA SE TUHOAISI SANANVAPAUDEN. Huokaus. Tämänlainen täysi kykenemättömyys reagoida kritiikkiin asiallisesti ei anna piraateista hirveän hyvää kuvaa sekään. Ei pettynyt mahdollinen äänestäjä ole mikään vihollinen, jonka kimppuun pitäisi hyökätä.

Siinäkin keskustelussa on kuitenkin taas yksittäisiä meluajia peittämässä asiallisempien piraattien äänet alleen. Eduskuntavaaliehdokkaistamme mm. Lilja Tamminen, minä, Samuli Pahalahti, Sampo Smolander ja Henry Vistbacka kävivät esittämässä kommentteja, joissa ei lähtökohtaisesti lähdetty "kaikki kritisoijat ovat pahoja, yhyy"-linjalle. Nämäkin päätynevät kuitenkin unohduksiin, koska ihmiset luonnolliset huomaavat lähinnä ne äänekkäimmät tyypit.

Piraateissa on paljon fiksua ja asiallista väkeä. Helsingistä voisin erityisesti mainita Ahto Apajalahden, Tapio Berschewskyn, Ville Hautakankaan ja Lilja Tammisen. Uudenmaan ehdokkaista mieleen tulevat fiksuina Pasi Palmulehto, Thomas Nybergh, Sampo Smolander, Mikko Särelä sekä Henry Vistbacka. Varsinais-Suomesta Tuomas Ruuhijärvi on jäänyt erityisesti mieleeni monilla järkevillä ja älykkäillä kirjoituksillaan. Pirkanmaalla on monia hyviä tyyppejä, kuten Kyuu Eturautti, Jaakko Koivula, Harri Kivistö ja Maria Morri. Ja niin edelleen. Voisin myös muistuttaa siitä, että valtaosa ehdokkaistamme tukee sukupuolineutraalia avioliittolakia sekä kaksi kolmasosaa perustuloa.

Kyllä, meillä on joitakin vähän hassuja ehdokkaita, mutta niin on jokaisessa puolueessa. Pienellä puolueella ei valitettavasti ole resursseja eikä mahdollisuuksia ruveta valikoimaan täikammalla ehdokaslistaansa, jolloin mukaan päätyy väistämättä sekalaista väkeä. Tämä on yksi tapa lisää, jolla Suomen vaalijärjestelmä potkii pienpuolueita.

Fiksua ja asiansa osaavaa väkeä on kuitenkin sitäkin enemmän, ja on paljon todennäköisempää että he ovat niitä läpimenijöitä kuin hörhöt. Äänestä heitä, ja auta varmistamaan että tämä pitääkin paikkansa. Oikeusturvan, sananvapauden ja yksityisyydensuojan kaltaiset perusoikeudet ovat edelleen länsimaisen yhteiskunnan kulmakuvia, joista mitkään muut puolueet eivät pidä kunnolla kiinni. Esimerkiksi vain Piraattipuolue turvaa sananvapauden.

Tee hyvä teko, äänestä fiksua piraattia.

Olen Piraattipuolueen Helsingin vaalipiirin kansanedustajaehdokkaana 2011. Jos tämä kuulostaa sinusta hyvältä idealta, liity toki kampanjani Facebook-fanisivulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ongelma säilyy. Vaikkapa mainittu Panu on saanut paljon enemmän julkisuutta kuin useimmat teidän järkevämmistä ehdokkaistanne. Uskallatko vakuuttaa, että panu ei saisi saamansa roskajulkisuuden ansiosta enemmän ääniä kuin ne fiksummat ehdokkaat? Ja kun sitten niitä fiksuja äänestäisi niin se saattaisi johtaa siihen, että juuri Panu pääsisi läpi.

Toki samankaltaisia ongelmia on monella muullakin puolueella, mutta teillä ne ovat kärjistyneempiä kuin muilla (ehkä muutos2011 ja PS:ää lukuunottamatta). Johtunee osin ehdokasmateriaalinne kirjavuudesta ja osin joidenkin ehdokkaiden nuoruudesta johtuvasta harkintakyvyn puutteesta.

Käyttäjän kajsotala kuva
Kaj Sotala

"Uskallatko vakuuttaa, että panu ei saisi saamansa roskajulkisuuden ansiosta enemmän ääniä kuin ne fiksummat ehdokkaat?"

Mitään ei voi tietää varmasti, mutta sen todennäköisyyttä voi vähentää äänestämällä fiksusti. Vaara siitä, että se auttaisi Panua, on toki silti olemassa. Sen myönnän.

Karu Kera

Höpsistä, Panu on hyvä ehdokas! Minä ainakin äänestin häntä ja toivon hänestä tulevan PP:n kansanedustajan. Panu on fiksu ja rohkea sekä osaa käyttää mediaa.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

En äänestä näissä vaaleissa. Kolmessa vaalikoneessa piraatit ovat olleet eniten samaa mieltä kanssani -- maksimissaan noin puolessa esitetyistä kysymyksistä. Hesarin vaalikone arvioi tamperelaisen piraatin 90 pisteen arvoiseksi, muutos2011 ehdokkaan 43 pisteeseen ja lisäksi eräs piraatti pääsi niukasti plussalle kolmella pisteellä. Odotetusti SKP:n Hannu Tiainen oli listan häntäpäässä -297 pisteellä.

Liberaaleimmallakin piraatilla on sen verran dis/misintegroitu näkemys vapaudesta, että oikein pelottaa: sananvapaus tarkoittaa heille "kuluttajan" ehdoilla tapahtuvaa viihteen latausta, josta maksetaan sen verran kuin itse huvittaa. Yksilönvapauden ja omistusoikeuden suhde on vähintään kiero: immateriaalinen "omaisuus" olkoon vapaata/ilmaista, eli luovan työn tekijöiden työ sosialisoidaan. Sen lisäksi materiaalinen omaisuus sosialisoidaan piraattien keskuudessa perustulon kautta.

Käyttäjän jaakkokoivula kuva
Jaakko Koivula

Noin jotenkin itseni liberaaliksi kokevana Pirkanmaan ehdokkaana kommentoisin tätä hiukan.

Perustulo on mielestäni ehdottomasti liberaalein tapa hoitaa sosiaaliturvajärjestelmä. Nykyinen järjestelmä hassaa rahaa epäolennaiseen paperinpyörittelyyn, joten sitä pitää vähintäänkin parantaa. Sosiaalidarwinistinen "köyhät kuolkoot nälkään" -ratkaisu taas ei ole mielestäni hyväksyttävä. Lisäksi en itsekkäistä syistä haluaisi yhteiskuntaa, jossa epätoivoisille ei jää kerjäämisen ja rikollisuuden lisäksi mitään vaihtoehtoja pysyä leivässä. Perustulo on siksi minusta paras ja realistisesti toteuttamiskelpoisin vaihtoehto, joka jää jäljelle.

En halua tuhlata verorahoja hakemuslippulappujen pyörittelyyn ja tarveharkintaan tarvittavaan virkamiesten armeijaan, vaan mieluummin haluaisin kaiken tehon irti sosiaaliturvaan upotetuista euroista. Se nähdäkseni onnistuu parhaiten perustulon avulla. Olen kuitenkin enemmän kuin kiinnostunut ehdotuksista, mikä sinusta olisi parempi tapa toteuttaa perusturva.

Haluan lisäksi esittää luovan työn sosialisoinnin toisesta näkökulmasta. Piraattipuolue vastustaa keinotekoista lainsäädännöllä luotua kulttuurin monopolijärjestelmää. Voisi sanoa, että tällä hetkellä harva talouden ala on yhtä täydellisesti vääristynyt, kuin ääniteteollisuus. Tekijänoikeuslainsäädäntö paisuu kuin pullataikina täsmälleen siihen suuntaan, mihin teollisuus määrää. Piraattipuolue haluaa purkaa tämän tilanteen, jossa tekohengitetään valtion toimesta auttamatta vanhentunutta teollisuudenalaa. Kenttä pitäisi avata kilpailulle, eikä mennä mukaan eturyhmien epärehelliseen itkeskelyyn menetetyistä levymyyntituloista.

Tämän pitäisi minusta olla jo ihan tarpeeksi suuri syy kenelle tahansa vapaasta markkinataloudesta kiinnostuneelle äänestää Piraattipuoluetta :)

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Perusturva syntyy siitä, että yksilö alkaa käyttää omaa järkeään selviytymiseen. Perustulo on tämän ajatuksen kanssa ristiriidassa, koska ensitöikseen se ottaisi mukaansa 4 miljoonaa uutta ihmistä perustulon piiriin. Vaikka nyt rahallisesti perustulo olisikin neutraalia, ts. ei aiheuttaisi muutosta nettotuloon, suurin perustulon ongelma on ideatasolla: kaikkien ihmisen toimintojen takana on jokin ideologia ja perustulon ideologiat ovat egalitarismi, sosialismi, kollektivismi ja altruismi.

Se vahvistaa hallinnollisesti "todeksi" sen, että me olemme kaikki veljiemme vartijoita, että meidät on sidottu jokainen samaan yhteisöllisyyteen, ja että köyhien auttaminen on velvollisuutemme ja ainoa perustelu olemassaolollemme.

Omistusoikeus on myös materiaalisen omaisuuden kannalta monopoli (monopsoni). Vain omistajalla on oikeus myydä, käyttää, vuokrata tai poistaa käytöstä omistamansa kappale.

Immateriaalin tuotannon suhteen laki tunnustaa että teosta ei syntynyt ilman nimenomaista tekijää ja että tämä nimenomainen tekijä, eikä yleisö, ansaitsee hallita teosta.

Henri Tuhola

Koko puolueen olemassaolon terävä kärki on tietoyhteiskunta-asiat, tekijänoikeuksien uudistaminen, valtion avoimuuden lisääminen ja ihmisoikeuksien edistäminen.

Muut puolueet eivät ota näitä asioita huomioon ja tämän seikan pitäisi olla piraattipuolueen äänestämisen pohjalla.

Eiköhän se ole jo tiedossa että puolueen kanta kaikkiin puolueohjelman aiheiden ulkopuolella oleviin asioihin on vähintäänkin kuin haulikolla lauottu. Mielipiteitä löytyy molemmilta puolilta ja vaalitavan mukaisesti sen yhden "hörhön" lisäksi piraattilistalta tulee kaksi "tavallista" mukana.

Omalta näkövinkkeliltä asia on näin kiteytettynä:
Äänestä piraattia -> kiinnostava poikkeus monotoniaan
Äänestä valtapuoluetta -> mikään ei muutu
Älä äänestä mitään -> mikään ei muutu

Moni vanhuskin, sekin osa joka ei halua omistaa tietokonetta, ymmärtää että tietotekniikka on yhä merkittävämmässä määrin osa enemmistön elämää. Te siellä vanhoissa puolueissa ette tätä halua oivaltaa, eikä teistä enemmistö ymmärrä IT-asioista tarpeeksi kyetäksenne mm. tekemään järjestelmähankintoja joista olisi jotain hyötyäkin.

Eero Lehtonen

Hörhöt ehdokkaat osoittavat sen että puolue oikeasti arvostaa avoimuutta ja sananvapautta.

Karu Kera

Näin on, juuri Panu Horsmalahti on osoittanut kykynsä sananvapauden puolustajana. Sananvapauden rajat oppii tuntemaan ainoastaan kirjoittamalla sellaista, joka menee hieman rajan yli olematta kuitenkaan laitonta. PH ei myöskään poista kommentteja blogistaan, vaan sana on vapaa sielläkin.

Ilkka Järvelä

Tämä on minusta hyvä kirjoitus. Ei siitä ole kovinkaan kauan aikaa kun oli tuo oikeudenkäynti, jossa kaksi suomalaista p2p-sivuston ylläpitäjää tuomittiin käsittämättömän koviin sakkoihin jotka pilaavat heidän loppuelämänsä. Tuskin olisin tullut tietämään koko asiasta ellei joku Piraatti olisi asiasta kertonut US blogissa. En missään tapauksessa voi hyväksyä kyseistä tuomiota, aloin sympatiseerata Piraatteja ja mietin että annan puolueelle myötätuntoäänen.

Sitten luin Panu Horsmalahden kirjoituksia ja ajattelin että noita en äänestä ikinä.

Kun olen lukenut kirjoituksia, olen huomannut että Piraattien riveissä on fiksuja ihmisiä. Esimerkiksi tämän blogin kirjoittaja, Janne Paalijärvi sekä Ville Hautakangas. Myös Ruuhijärvi on hyvän oloinen tyyppi, hälle voisi antaa tsemppiäänen myöskin. Vaikka itse vastustan sukupuolineutraaleja avioliittoja, asia ei ole minulle niin suuri ettenkö silti voisi äänestää Piraattia.

Kuitenkin minusta nyt on erittäin tärkeätä että Suomi pysyy mahdollisimman kaukana EU:n vakausrahastoista. Siksi tulen äänestämään Persuja. Tämän lisäksi toinen minulle tärkeä asia ovat oman maamme köyhät. Tavallaan toivon että Persut ja Piraatit eivät ainakaan nokkisi toisiaan, koska minusta kyseessä on kaksi hyvää puoluetta. Mutta tokihan nokkimista aina tapahtuu, muistaakseni ainakin Ahto Apajalahti on kirjoittanut Persu-vastaisen blogin, ymmärrän että se kuuluu asiaan joskaan henkilökohtaisesti en pitänyt siitä blogista. Persujen ja Piraattien lisäksi, on myös kolmas puolue jolle voisin antaa ääneni ja se on KD. Lienee aika erikoinen vaihtoehto-valikoima, mutta kaikki nämä kolme puoluetta ajavat asioita joita itse kannatan. Ja olen aika omituinen henkilö muutenkin. :D

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kiitos kauniista sanoista. :) Et ole kovin outo, nykyisistä eduskuntapuolueista vain persut ja KD äänestivät täysin mm. viimeisintä aselakia vastaan, ja monessa muussa tapauksessa ihan fiksusti (yleensä yhdessä vasureiden kanssa, hmm?). Eurotukipaketteja vastustan itsekin.

Perskristittyjen suhteen mahdotonta on hyväksyä sitä, että he ovat myös arvokonservatiiveja ja mm. sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisia oikeuksia vastaan.

Pekka Raukko

Piraattien ongelma eivät ole nämä lapselliset hölmöilijät, vaan ne, jotka vakavalla naamalla halveksivat luovaa työtä ja luovan työn tekijöiden oikeutta oman työnsä tuloksiin.
He ovat oikeasti yhteiskunnalle haitallisia parasiitteja.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Nähdäkseni harhautuneimmat piraatit eivät halveksu luovan työn tuloksia: samanaikaisesti he haluavat "vapauttaa" tulokset, koska ne ovat arvokasta "kulttuuria" ja kulttuuri kuuluu kuulemma kaikille. Jotkut heistä selittävät kulttuurin syntyvän kollektiivissa, eikä säveltäjän päässä.

Silti ratkaisevin vihje löytyy useimpien "kulttuurin puoltajien" argumenteista levy-yhtiöitä kohtaan. Se, mitä useimmat piraatit vastustavat, on *suur*yritysten voitot. Rajanveto on mielivaltainen.

Pekka Raukko

Kulttuuriin ei kenelläkään ole tekijänoikeutta. Oikeus koskee vain teoksia.

Piraatit todellakin vastustavat yritysten voittoja mutta eivät omia voittojaan, jotka syntyvät muiden työn oikeudettomalla haltuunotolla. Rajanveto sen suhteen, kenelle tekijänoikeus kuuluu ei ole mielivaltaista, vaan melko yksiselitteisesti määritettävissä. Jos tämä oikeuden haltija tekee sopimuksen yrityksen kanssa, se ei ole keneltäkään pois.

Tuomas Venhola

Kulttuuri syntyy tekijöiden teoksista ja tekijöille kuuluu korvaukset, kulttuuri kaikille. Milloin hyödyntämisoikeuden sinusta pitäisi raueta, ja onko oikein että sitä rajaa jälkikäteen venytetään kun suuryritykset moista vaativat?

Sitä olkiukkoa, että piraatit olisivat tuhoamassa koko tekijänoikeuden, on nyt piesty niin paljon että se on jo hajonnut.

Käyttäjän anttitee kuva
Antti Tulonen

"Et ole kovin outo, nykyisistä eduskuntapuolueista vain persut ja KD äänestivät täysin mm. viimeisintä aselakia vastaan, ja monessa muussa tapauksessa ihan fiksusti"

http://www.halla-aho.com/scripta/eraita_huomioita_...

http://www.halla-aho.com/scripta/aselaki_ja_poliit...

Käyttäjän jaakkokoivula kuva
Jaakko Koivula

Aki Suihkonen:

Luen vastauksesi niin, että kannatat sosiaalidarwinismia. Yksilö pärjää, tai kuolee. Mahdollisesti joku kiva liberaali antaa almun kaupungilla.

Mutta tämä varmaan tosiaan on niitä kysymyksiä, joista on vain hyväksyttävä että olemme eri mieltä. Minusta pieni kollektivismi on ihan ok, jos sen takia kadut pysyvät turvallisina, rikkinäisistä kodeista tuleville nuorille on olemassa turvaverkko ja elantonsa ansaitseminen vaikka yrittämällä helpottuu oleellisesti. Olen silleen käytännöllinen ihminen, että minusta noiden syiden takia perustulo on hyväksyttävä kompromissi.

Tekijänoikeuden suhteen on vähän sama asia. Periaatteen tasolla liirum laarum ibsum pilipali, mutta käytännössä jos haluamme parantaa juuri niiden tekijöiden asemaa, emmekä vain tekohengittää kuolevia teollisuudenaloja verorahoilla, niin Piraattipuolueen ehdottamat muutokset ovat järkeviä. Olen tämänkin suhteen reaalipoliitikko ja kiinnostunut enemmän konkreettisista vaikutuksista ja edistyksestä, kuin metaoikeudellisesta pohdinnasta kulttuurituotteen omistajuudesta.

Ei kai voi mitään.

Joni Hanski

Tämä on hyvä keskustelunavaus. Itseäkin on pitkään, jo puolueen alkuajoista lähtien, huolestuttanut minkälaista väkeä piraattipuolue onkaan vetänyt, ja minkälaiset ihmiset ovatkaan ryhtyneet vaikkapa netin palstoilla piraattien agendaa tukemaan. Tilanne on vaikea, sillä sisäinen taistelu vie turhaan energiaa pois kaikelta tärkeältä, mutta ilmiselvästi sitä tulisi jonkin verran harjoittaa.

Toimituksen poiminnat