Kaj Sotala - Näkökulmia mieleen ja maailmaan Blogi on ikkuna kirjoittajansa ajatuksiin ja mielipiteisiin, sivuten yhteiskunnallisia aiheita psykologiasta tekijänoikeuksiin.

Sähkökirja uhkaa (ehkä) suomalaisia kirjailijoita

Sähkökirjojen yleistymisen on peloteltu laajentavan verkkopiratismin kirjoihin ja uhkaavan siten kirjailijoiden elantoa. Olen samaa mieltä siitä, että suomalaisten kirjailijoiden elanto saattaa sähkökirjojen myötä heiketä. Tai sitten ei. Piratismin kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä.

Sain viikko sitten käsiini Kindlen, Amazon-verkkokaupan sähkökirjanlukijan. Monet olivat kehuneet laitetta, ja pienten alkuhankaluuksien jälkeen päädyin olemaan samaa mieltä. Kirjantappajan tuloa on ennusteltu pitkään, mutta nyt se on vihdoin täällä. Osan hakuteoksista saatan edelleen haluta fyysisinä, mutta siihen se sitten jääkin. Vastedes ainoa syyni hankkia kaunokirjallisuutta paperilla on se, jos sitä ei saa Kindlelle. Saakin sitten olla erittäin hyvää kirjallisuutta, jotta vaivautuisin.

Kirjoista on liikkunut verkossa luvattomia skanneja jo pitkään, mutta tähän asti ne ovat lähinnä lisänneet fyysisten kirjojen myyntiä (ks. tilastot Jokapiraatinoikeuden 2. luvussa). Kirjoja on kuitenkin hankala lukea tietokoneen näytöltä, mikä on saattanut vähentää piratismin vaikutusta. Ovatko kirjailijoiden tulot nyt vaarassa, kun lukulaitteista on tullut perinteistä kirjaa mukavampia käyttää?

Ei. Sähkökirjat vaarantavat etenkin suomalaisten kirjailijoiden tulot jo muutenkin niin rajusti, ettei piratismilla ole sen jälkeen enää mitään merkitystä. Tämän ymmärtämiseksi on syytä ensin katsoa mitä muutama ulkomainen kirjailija sanoo sähkökirjoista.

Randy Ingermanson (kuusi romaania, yksi tietokirja) ja Joe Konrath (16 romaania) ovat kaksi yhdysvaltalaista kirjailijaa, jotka blogaavat säännöllisesti sähkökirjoista ja niiden markkinatilanteesta. Näitä blogeja kannattaa seurata, jos aihe kiinnostaa. Sähkökirjat ovat tuomassa valtaista muutosta kirja-alalle. Sähkökirjojen julkaiseminen omakustanteina on usein paljon kannattavampaa kuin perinteisen julkaisijan etsiminen. Niin ensikertalaiset kuin veteraanitkin ovat siirtymässä omakustanteisiin.

Syy on yksinkertainen. Omakustanteen saa myytyä halvemmalla ja paremmalla katteella. Joe Konrath myy sähkökirjojaan omakustanteina kolmen dollarin hintaan, ja saa myyntihinnasta itselleen 70%. Perinteisen kustantajan kautta hän saisi itselleen vajaat 20%. Hän ansaitsee yhtä myytyä kolmen dollarin sähkökirjaa kohden enemmän kuin hän ansaitsisi kahdeksan dollarin pehmeäkantisesta kirjasta. 25 dollarin kovakantisella tekisi kyllä jonkin verran enemmän voittoa per myyty kappale, mutta halvempia sähkökirjoja myydään paljon enemmän.

Konrath on todennut, että kolme dollaria on sähkökirjalle se hinta, jolla ansaitsee eniten rahaa. Tammikuussa hän ansaitsi sillä 42 000 dollaria. Ja vaikka Konrath onkin vakiintunut kirja-alan ammattilainen, toimii sama strategia amatööreillekin. Otetaan vaikka Amanda Hocking, joka laittoi ensimmäiset kirjansa myyntiin viime vuoden marraskuussa. Useimpien niiden hinta vaihteli yhden ja kolmen dollarin välillä. Hän myi viime vuoden aikana 164 000 kirjaa; tämän vuoden tammikuussa, 450 000 kirjaa.  Randy Ingermanson arvioi, että maailmanhistorian ensimmäinen miljardin dollarin kirja tullaan julkaisemaan lähitulevaisuudessa. Hän veikkaa sen hinnan olevan noin kolmen dollarin paikkeilla. Se voi hyvin tulla täydeltä aloittelijalta.

Tämänlaisilla hinnoilla on selvää, ettei piratismilla ole enää mitään merkitystä. Jos kirjan hinta on dollarista kolmeen dollariin, kuka vaivautuu hankkimaan sen laittomasti? Kindlen kautta tehtävät ostokset ovat vieläpä niin käteviä, että piratisointi olisi turhan vaivalloista. Kindleni hankittuani otin netistä jokusen ilmaisen kirjan, joiden tekijänoikeudet olivat rauenneet. Ajattelin että siirtäisin ne tietokoneeltani lukulaitteelle. Tähän asti en ole jaksanut, koska se vaatisi Kindlen yhdistämistä tietokoneeseen ja tiedostojen kopiointia käsin. On paljon helpompaa ostaa kirjoja muutamien dollareiden hintaan suoraan Kindlen omasta kaupasta, johon laite yhdistää langattomasti. Piratismi on kirja-alalla merkityksetön ongelma jos sitä vertaa digitaalisen ympäristön muihin haasteisiin, aivan kuten kaikilla muillakin kulttuurinaloilla.

Mutta suomalaisille kirjailijoille on ongelma, jos hintakilpailu pudottaa kirjojen hinnat muutamaan dollariin. Sillä hinnoittelustrategialla voi tehdä isot rahat englanninkielisillä markkinoilla, joissa lukijoita riittää. Suomen kielialue on kuitenkin harmillisen pieni. Kaikkein aikojen myydyimpien suomalaisten kirjojen top kymppiin pääsee niinkin pienellä kuin 200 000 kappaleen myynnillä. Tyypilliset kirjat myyvät monta, monta kertaa tätä vähemmän. Hintojen tiputtaminen voi varmasti auttaa asiaa, mutta lukijoita on silti vain se vajaat kuusi miljoonaa.

Tietenkin suomalaisilla kirjoilla on se etu, että ne ovat suomenkielisiä. Ne eivät siis aivan suoraan kilpaile ulkomaisten kanssa, ja niistä voi pyytää suurempia hintoja. Mutta etenkin lukemista harrastava osuus nuorisosta on hyvin kielitaitoista, ja tulee vain kielitaitoistumaan lisää. Jos samalla hinnalla voi saada viisi englanninkielistä kirjaa tai yhden suomenkielisen, valinta tuskin on vaikea.

Toisaalta osa suomalaisista kirjailijoista voi hyötyäkin. Pitkänkin uran tehneen kirjailijan myyntipalkkiot saattavat tyypillisesti jäädä tuhanteen euroon vuodessa. Apurahat ovatkin useimmille suurempi tulonlähde kuin varsinaiset myyntitulot. Parin euron kirjoilla ei ehkä tee elantoa, mutta niiden avulla voi silti saada huomattavasti enemmän voittoa kuin nyt. Lisäksi suomalaisetkin kirjailijat voivat panostaa hyviin kääntäjiin ja tuoda teoksensa maailmanmarkkinoille, tai kirjoittaa suoraan englanniksi.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Olen Piraattipuolueen Helsingin vaalipiirin kansanedustajaehdokkaana 2011. Jos tämä kuulostaa sinusta hyvältä idealta, liity toki kampanjani Facebook-fanisivulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Maksat sähkökirjoista tekijänoikeusmaksuja, Miksi musiikista ei piraattien mielestä saisi?

Käyttäjän kajsotala kuva
Kaj Sotala

Ei kukaan ole sanonut, etteikö saisi.

Pieta Leonardo

Miten niin sähkökirja uhkaisi kirjailijoita, jo tutkimustulokset youtubesta kertovat faktaa miten ilmaiset oheistuotokset vain lisäävät myyntiä toimiessaan mainoksina.

Timo Noko

Suomalaiset kirjailijat ei näytä ymmärtävän että kannattaa vaikka maksaa siitä että joku suostuu lukemaan edes pätkän. Tarjoamalla ensimmäinen kappale ilmaiseksi ei menetä mitään. Minä olen aikoinaan tilannut Amazonista ihka oikeita paperikirjoja NewYorkTimesin tarjoaman näytteen koukuttamana.

Toisaalta jos kirjailija saa suurimmat tulonsa apurahoista, niin sitten ei kannata jakaa ilmaiseksi mitään. Huijaus saattaa nimittäin paljastua.

Niinja sitten yhdessä klassisten scifi-kirjojen piraattikokoelmassa venäläisellä FTP-serverillä oli aikoinaan tuntematon nimi. Vissiin joku koulupoika oli pannut joukkoon omatekemänsä hiukka tökerön kirjan, jossa alienit kommunikoivat pelkästään hajujen perusteella. ja ihmisten piti pitää tarkkaa kirjaa mitä söivät, ettei pieru ilmaise jotain loukkaavaa.

Tämä muistui mieleen, kun lueskelin tämä tyypin näytesivua: http://whatever.scalzi.com/about/the-scalzi-creati... . Epäilen vahvasti että kyseessä oli Android's Dreamin harjoituskappale.

Jos näin on niin "huijaus" meni ihan oikein. Näin ne taidot kehittyy ja maine kasvaa, hehheh.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kirjat ja lehdet tullaan lukemaan sähköisessä muodossa hyvinkin lähitulevaisuudessa. Suomalaisten peruskankeus on tullut tässäkin hyvin esille. Meillä rynnätään vastustamaan kaikkea, miettimättä lainkaan, mitä etuja uusi järjestelmä voisi tuoda.

Tottakai tuo asettaa kirjailijan uusien asioiden eteen, mutta hyödyt ovat satavarmasti sähkökirjamarkkinoilla haittoja suuremmat. Kustantajat tietysti itkevät verisiä kyyneleitä, mutta aurinko laskee joskus joka toimialalla, mikä ei liity perustarpeisiin.

Muutenkin tietosuoja, patentit ja liikesalaisuus ovat tuoneet enemmän haittoja esille kuin hyötyjä. Kaikki tutkimus pitäisi saada jonkinlaiselle open source-pohjalle.

Ekologinen kestävyys täytyy vielä tarkistaa, mutta jos laitteen käyttöikä on jotenkin järjellinen, niin paperiversio häviää mennen tullen. Puulle on muutakin hyötykäyttöä kuin paperi, paitsi vessassa.

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Suomalainen kirjallisuus pyörii pienen kielialueen vuoksi väkisinkin osittain apurahoilla, joita olisi muuten fiksua käyttää esim. käännöstyöhön ja kansainvälistämiseen.

Sisällöntuottajilta on tullut internetin jälkeen menestystarinoita halvasta hinnoittelusta ja kansainvälisistä markkinoista.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kuinka monta kirjailijaa on Suomessa jotka saavat pääelantonsa myydyistä kirjoista eikä apurahoista. Itse olen siinä käsityksessä että muutamaa huippukirjailijaa lukuunottamatta suurin osa kirjoilijoista elää apurahoilla, sivutöillä tai muilla sosiaalietuuksilla.

Käyttäjän kajsotala kuva
Kaj Sotala

Näinhän tämä suurelta osin on.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Katselin yksi päivä kotimaisten isojen kustantamojen e-kirjojen tarjontaa ja hätkähdin. Miksi e-kirja maksaa heillä monesti saman kuin painettu kirja? Eihän siinä ole mitään järkeä!

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Koska meillä on tekijänoikeusjärjestelmä, jonka vuoksi kutakin kirjaa myy vain yksi kustantaja kerrallaan. Kun kilpailua ei ole, kustantajalla on suurempi valinnanvapaus kirjan hinnoittelussa kuin sellaisessa tilanteessa, että vaikkapa viisi eri yritystä yrittäisi myydä samaa kirjaa. Tekijänoikeussuoja voi olla jokseenkin perusteltu teoksen kaupallisen hyödyntämisen osalta, mutta sillä on myös haittapuolensa, joista tämä on yksi.

Käyttäjän juhamakkonen kuva
Juha Makkonen

Eiköhän valtaosa kustantajista ole pahemmassa välikädessä. Sillä minun on vaikea uskoa etteikö myös kirjat olisi alttiita iTunes/App store -kaltaiselle monopolisoitumiselle. Softaahan ne on. Kustantajan voi korvata markkinointitarkoituksessa Google.
Kun hinnat eriytyvät tarpeeksi huomataan, että kannet ja sivut ovat yhtä turhia kuin cd-kotelo. Ehkä vielä tarvitaan jotain parannusta käytettävyyden suhteen... kuitenkin pian paperiversio jäänee keräilijöiden valinnaksi. Katoamista ei tapahdu - LP-levytkin ovat vielä täällä, mutta täyttävät erilaista tarvetta.

Periaatteessa hintaeriytyminen on jo tapahtunut. Sen verran paljon on jo noita 3 dollarin e-kirjajulkaisijoita, joille jää käteen siitä suurempi siivu kuin aikaisemman malliin perustuvasta kymmenien dollarien hintaisesta hyllytuotteesta.

Koulukirjojen ja muutamien muiden tuoteryhmien varassa on paljon. Niillä markkinoilla vaikuttaisi olevan paljon markkinaesteitä, jotka mahdollistavat kartellimaisen hinnoittelun ylläpidon.

Toimituksen poiminnat