Kaj Sotala - Näkökulmia mieleen ja maailmaan Blogi on ikkuna kirjoittajansa ajatuksiin ja mielipiteisiin, sivuten yhteiskunnallisia aiheita psykologiasta tekijänoikeuksiin.

Sourin kannanotto puutteellinen – vastine

Allaoleva vastineeni Katariina Sourin kirjoitukseen "Piraatit vievät kirjailijoilta toimeentulon" julkaistiin Helsingin Sanomissa 26.5. otsikolla "Emme aja alas tekijänoikeuslakia".

Katariina Souri kommentoi Helsingin Sanomissa 16.5. tekijänoikeuskeskustelua ja mm. minun ja Ahto Apajalahden Jokapiraatinoikeus-pamflettia. Olemme tyytyväisiä siihen että olemme saaneet herätettyä keskustelua.

Valitettavasti kirjoituksen perusteella vaikuttaisi, että Souri kommentoi teosta jota ei ole lukenut. Ainoa verkkolataamisen laillistamisen puolesta esitetty perustelu johon hän ottaa kantaa on vapaan jakelun suhde sananvapauteen. Erikoista tämä on siksi, ettei jakamista Jokapiraatinoikeudessa perusteltu sananvapaudella kertaakaan. Sen sijaan perusteluiksi esitettiin mm. lataamisen vähäinen vaikutus myyntiin, vapaasti saatavan kulttuurin hyvinvointia ja taiteen laatua kasvattava vaikutus, sekä lataajien jahtaamisen tuottama uhka oikeusturvalle.

Näistä Souri ottaa vain kantaa verkkolataamisen aiheuttamiin myyntitappioihin. Valitettavasti kannanotto tapahtuu julistamalla yksipuolisesti, että lataaminen tuhoaisi kirjamyynnin. Näin sanoessaan Souri ei mitenkään huomioi lukuisia tilastoja ja tutkimuksia, jotka sanovat täsmälleen vastakkaista. Ainoa ala, jonka myyntitilastoissa on näkynyt vakavaa laskua on levymyynti, ja senkin saralla ollaan nyt Suomessakin pääsemässä pisteeseen, jossa digitaalimyynnin kasvu on kompensoimassa fyysisen myynnin laskun. Muualla maailmassa näin kävi jo aikaa sitten, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa on rikottu myyntiennätyksiä vuosi toisensa jälkeen. Kirjamyynti taas on Suomessakin kasvanut tiedostonjakamisen aikakaudellakin.

Souri kirjoittaa pitkällisesti tekijänpalkkioiden vähentymisen vaikutuksista, muttei huomioi että suomalaiset kirjailijat elävät jo nyt enemmän apurahojen kuin tekijänpalkkioiden varassa. Harhaanjohtava on myös maininta "tekijänoikeuksien alasajosta". Tekijänoikeuksien poistamista ei ole vaatinut niin Jokapiraatinoikeus kuin Piraattipuoluekaan. Tavoitteena on aina ollut lakien uudistaminen nykypäivää vastaavaksi, ei suora kumoaminen.

Toivoisimme, että vastustajamme vastaisuudessa perehtyisivät kantoihimme ennen niiden lyttäämistä. Jokapiraatinoikeus on verkosta vapaasti kaikkien luettavissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

Niinpä.

Yleisesti ottaen tuntuu muutenkin että ihmiset eivät tätäkään asiaa ole ajatelleet loppuun asti. Ovat vain ottaneet jonkin kannan ja pysytelleet siinä koska väärässähän ei voi olla.

Upphew (nimimerkki)

Laki on aina oikeassa, eikä sitä voida ainakaan löysätä! Vai mitä rekisteröidyssä parisuhteessa elävät homot?

Vanha demari (nimimerkki)

"Sen sijaan perusteluiksi esitettiin mm. lataamisen vähäinen vaikutus myyntiin, vapaasti saatavan kulttuurin hyvinvointia ja taiteen laatua kasvattava vaikutus, sekä lataajien jahtaamisen tuottama uhka oikeusturvalle."

Kyllähän myymälänäpistyksilläkin on aika vähäinen vaikutus myyntiin ja silti niitä vastaan taistellaan.

Tätä kohtaa en ymmärrä: "lataajien jahtaamisen tuottama uhka oikeusturvalle." Miten rikollisten jahtaaminen tuottaa uhkaa oikeusturvalle? Päinvastoinhan se yleensä menee.

Käyttäjän kajsotala kuva
Kaj Sotala

#3: Myymälävarkaudet eivät kuitenkaan lisää hyvinvointia, vaan pelkästään siirtävät omaisuutta (siinä missä kopiointi lisää sen määrää).

Ainakaan tällä hetkellä mikään ei estä ei-lataajia joutumasta oikeustoimien kohteeksi yhtä hyvin kuin lataajiakin. Todisteet olisi triviaalia väärentää halutessaan, jonka lisäksi IP-osoitteiden käyttämiseen lataajien tunnistamiseksi (kuten nykyään tehdään) on monellakin tapaa ongelmallinen käytäntö. Kaiken kukkuraksi myös ihmiset jotka eivät koskaan ole ladanneet mitään joutuvat kärsimään, koska tiedostonjakaminen on yksi niistä keppihevosista joita käytetään ihmisten yksityisyydenturvan kaventamiseen. Tätä on selostettu yksityiskohtaisemmin mm. Jokapiraatinoikeuden 1. luvussa.

Toimituksen poiminnat