Kaj Sotala - Näkökulmia mieleen ja maailmaan Blogi on ikkuna kirjoittajansa ajatuksiin ja mielipiteisiin, sivuten yhteiskunnallisia aiheita psykologiasta tekijänoikeuksiin.

Olen piraatti, koska...

Piraattipuolueen kaksi vuotta toiminut hallitus vaihtuu tämän lauantain aikana. Toimin, vaihtelevalla menestyksellä, hallituksen tiedottajana tuon kaksivuotisajan aikana. Pidän Piraattipuolueen asiaa edelleen tärkeänä ja olen asettumassa ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleihin, mutta en ole jatkamassa puoluehallituksessa. Tämä johtuu osittain siitä, että uskon pystyväni tekemään puolueen eteen aivan yhtä paljon ilman virallista vastuutehtävääkin. Osittain se johtuu myös siitä, että haluan pitää puoluetoiminnasta pientä taukoa saattaakseni opiskeluni kunnolla loppuun.

On oikeastaan sattumaa, että tulin kirjoittaneeksi allaolevan tekstin juuri nyt. Kuten edellinenkin päivitykseni, se syntyi spontaanina reaktiona erääseen foorumikeskusteluun. Piraattipuolueen ensimmäisen hallituskauden loppu on kuitenkin hyvä tilaisuus käydä läpi se, mikä tarkkaan ottaen on saanut minut mukaan puolueen toimintaan ja pitää minua siinä kiinni edelleen, vaikken hallitustehtäviin jääkään.

——

Miksi minä koen Piraattipuolueen asian tärkeäksi? Koska vihaan kaikkia kulttuurintuottajia ja koen heidän riistävän minua? En. Koska minulla on jakautunut persoonallisuus ja haluan sabotoida oman urahaaveeni elämisestä kirjailijana jonain päivänä? En. Koska haluan puukottaa selkään kaikkia niitä tekijöitä, jotka ovat antaneet minulle jotain arvokasta? En.

Minä kutsun itseäni piraatiksi, koska olen varttunut ympäristössä jossa olen päässyt omin silmin näkemään sen rikkauden jonka kulttuurin vapaa käyttö mahdollistaa. Olen lukenut satoja sivuja japanilaisen pelifirman luomusta syventävää ja rikastuttavaa fanifiktiota. Olen nähnyt vapaiden ohjelmistojen liikkeen nousun ja sen, miten mahdollisuus rakentaa ohjelmia yhteisöllisesti tuottaa parempaa jälkeä kuin suljettu koodi. Olen nähnyt miten vapaus on rikastuttanut kulttuurikenttää myös kaupallisella puolella, Open Game Licensen ja Cthulhu-mythoksen kaltaisissa tapauksissa joissa monet eri tekijät ovat voineet kantaa oman kortensa kekoon pelin tai jaetun maailman laajentamiseksi ja syventämiseksi. Olen nähnyt miten useat eri tekijät ovat luoneet teoksiinsa yhteyksiä kristittyyn mytologiaan ja tehneet niistä merkityksellisiä tavalla johon itsenäinen teos ei mitenkään pystyisi, ja olen jälkikäteen lukenut Henry Jenkinsin kirjoituksia siitä miten mikä tahansa teos voi saada ainutlaatuista syvyyttä kun se sijoitetaan laajempaan kontekstiin.

Olen nähnyt lukuisia epävirallisia lisäyksiä olemassaoleviin maailmoihin. Jotkut niistä ovat olleet surkeita. Joidenkin kohdalla on ollut silkka vääryys, ettei niitä ole voinut helposti julkaista kaupallisesti, koska ne olisivat todellakin ansainneet sen. Jotkut ovat olleet uskollisia alkuperäisteosten hengelle, jotkut ovat kääntäneet alkuperäisten perusoletukset kokonaan ympäri ja hetkellisesti nyrjäyttäneet aivoni. Jokainen niistä, joita olen lukenut muutamaa riviä enemmän tai katsonut muutamaa minuuttia pidempään, on antanut minulle uusia näkökulmia alkuperäisteokseen. Olen kuunnellut remiksejä ja mash-upeja. Olen lukenut kirjoja jotka olivat silkkoja mestariteoksia, jotka jättivät janoamaan lisää, joiden jäljiltä jäi halu vain käyttää loppuelämänsä niiden maailmaan uppoutuneena. Ennen kuin tiesin fanifiktiosta, jouduin lukuisia kertoja pettymään, koska alkuperäiset kirjoittajat eivät olleet tehneet niille jatko-osia tai olleet halukkaita myöntämään sellaiseen lupaa, vaikka joku olisikin rohjennut kysyä. Kuultuani fanifiktiosta jouduin lukuisia kertoja harmittelemaan sitä, etteivät sen parhaat kirjoittajat pysty elättämään itseään sillä ja tuomaan teoksiaan myös laajempaan tietoisuuteen virallisen julkaisun myötä.

Olen metsästänyt verkosta skanneja kirjoista joiden painos oli loppunut. Olen esiteininä raahannut lähikirjastostani kotiin kerralla muovikassillisen kirjoja, kerta toisensa jälkeen peräkkäin. Olen teininä löytänyt verkon kautta valtaisan määrän audiovisuaalista tai audiomuodossa olevaa kulttuuria johon minulla ei olisi ollut mahdollisuutta päästä käsiksi muuten. Olen lukenut ulkomaisia sanomalehtiä ja saanut aiemmin mahdottoman tilaisuuden oppia asioita maailmanpolitiikasta. Yliopisto-opiskelijana olen saanut pääsyn maksullisiin tutkimustietokantoihin ja voinut oppia psykologiaa, taloustiedettä ja tietojenkäsittelytiedettä suoraan alkuperäisartikkeleista käsin. Kiitos sen, olen voinut kirjoittaa yhden kirjan enemmän kuin mihin olisin muuten pystynyt ja tehdä toisesta kirjastani huomattavasti paremman kuin mitä se muuten olisi ollut. Olen kokenut vääryytenä sen, ettei kaikilla ole pääsyä samoihin tietokantoihin. Olen päässyt tuntemaan miten kulttuurin vapaa saatavuus on tehnyt minusta itsestänikin paremman kirjoittajan, ja olen lukenut haastattelun jossa yhdysvaltalaisen menestysyhtyeen jäsen kertoo tulleensa niin hyväksi kuin on kiitos aktiivisen nuoruudessaan harrastamansa verkkolataamisen. Olen lukenut keski-ikäisten musiikkiharrastajien anekdootteja, joissa he kertovat kohdanneensa nykyteinejä jotka ovat ehtineet kerätä lähes yhtä monipuolisen tietämyksen tietystä musiikkikulttuurista kuin vanhemmat harrastajat koko elämässään. Olen lukenut ja kuullut siitä, miten Japanissa kukoistavan doujinshi-kulttuurin koetaan yleisesti vahvistavan ja parantavan myös kaupallista kulttuuria.

Olen nähnyt, miten mahdollisuus jakaa ja vapaasti käyttää kulttuuria ja tietoa on ollut hyödyksi niin kulttuurille ja tieteelle kuin harrastajillekin, kerta toisensa jälkeen ja jokaisella kerralla, jolloin se vain on ollut mahdollista. Olen elänyt sen kanssa niin pitkään ja törmännyt siihen eri muodoissa niin monta kertaa, että koen sen itsestäänselvyytenä. Minun on vaikea ymmärtää, miten kukaan voi olla näkemättä tätä.

Kiitos kaikille niille, jotka ovat tämän kahden vuoden aikana olleet tukena ja mukana rakentamassa vapaampaa maailmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jasmiina (nimimerkki)

Minäkin olen nauttinut elämästäni tultuani piratismis uskoon: Olen varastanut design farkkuja liikkeistä ympäri maailmaa. On hienoa kulkea 500 euron farkut jalassa. Ne pukevat minua ja sopivat minulle hyvin. Olen varastuttanut itselleni avo-urheiluauton, siihen on vaihdettu tunnisteet joten voin huoletta ajella sillä. Ajattele, minulla ei ollut ennen varaa avo urheiluautoon, mutta nyt voin ajella sillä tukka hulmuten. Ihana tunne. Maailmankuvani on avartunut. Olisin jäänyt tästäkin kokemuksesta ja nautinnosta paitsi, ellen olisi ottanut piratismia ohjenuorakseni. Lisätienestiä teen etsimällä netistä sopivia kappaleita, tekemällä niihin pieniä kosmeettisia muutoksia, ja myymällä ne omina kappaleinani. Todella helppoa rahaa. Raha on ihanaa, se mahdollistaa itseni toteuttamista. Kiitos piratismiaatteen, voin nyt hyvällä omallatunnolla kopioida muiden omistamia asioita omaan käyttööni. Olen avartunut ja nautin elämästäni.

Aino Partonen

Minä pidin todella paljon tästä kirjoituksesta. Siis Sinun, en Jasmiinan...

Vanha demari (nimimerkki)

"Minä pidin todella paljon tästä kirjoituksesta. Siis Sinun, en Jasmiinan…"

No sehän oli ironinen. On moraalisesti aivan sama, varastaako jonkun tuotteen verkosta vai kaupasta. Varastamista se on silti.

Rikollisuuden torjunnassa on ns yleisestävä aspekti. Sen tarkoituksena on saada rikosta harkitseva miettimään kiinnijäämisen riskiä. Kun riittävän moni piraatti lähtee linnaan, se loppuu siihen.

Jouni Snellman (nimimerkki)

3# Norsunluunrannikon jalkapallomaajoukkueen "virallinen pelipaita" maksaa Abidjanissa viikonlopun Ilta-Sanomien mukaan 60 euroa, paikallisen kuukausipalkan verran. Ideavarkaita on liikkeellä paljon, mutta kun riittävän moni piraatti joutuu linnaan, homma loppuu siihen. Poliisi on onneksi aina turvanamme.

Toimituksen poiminnat